Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και περιλαμβάνει τα νησιά Εύβοια και Σκύρο, καθώς και μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Εκτείνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας, από τον Μαλιακό Κόλπο μέχρι απέναντι από την ακτή της Ραφήνας, και χωρίζεται από αυτήν από τη στενή Ευβοϊκή θάλασσα. Πρόκειται για ένα νησί που μοιάζει "στεριανό", λόγω της μεγάλης του έκτασης, του ορεινού χαρακτήρα πολλών περιοχών και της εύκολης οδικής πρόσβασης σε αυτό μέσω των γεφυρών της Χαλκίδας. Η Εύβοια διαθέτει υπέροχες παραλίες, πυκνά πευκοδάση -ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα-, διάσημα μνημεία, πολλές ιαματικές πηγές, γραφικά παραλιακά και ορεινά χωριά και αποτελεί δημοφιλή κοντινό προορισμό για τους Αθηναίους. Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Χαλκίδα, που αποτελεί διοικητικό, πνευματικό και εμπορικό κέντρο του. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις είναι η Ερέτρια, η Κάρυστος, η Ιστιαία, το Αλιβέρι και η Κύμη.

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Αγκαλιασμένη από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή μορφολογία, αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές απόλαυσης και ξενοιασιάς. Διάσπαρτοι κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάρχουν πολλοί γραφικοί οικισμοί, όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά, ο Μώλος, κάθε ένας από τους οποιους διαθέτει ξεχωριστή ομορφιά. Η Χώρα ή Χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο ψηλό βράχο που δεσπόζει, σχεδόν στο κέντρο της Σκύρου, κάτω από το Βυζαντινό καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου. Θα σας εντυπωσιάσει με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της και την πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά Μαγαζιά, Μώλος και Πουριά. Η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Σήμα κατατεθέ αποτελούν τα Σκυριανά αλογάκια, που ζούσαν παλιότερα στη νότια πλευρά του νησιού, αλλά σήμερα απειλούνται από εξαφάνιση.